| 微信 : Adelaidehelp 联系邮箱 : [email protected] 开启辅助访问
  • 区域置顶

[灌水] 口粗理不粗!占中和支持占中人士请安息。

楼主
      wanzy004 发表于 12-10-2014 03:17:58 来自手机 转发到朋友圈 删帖
      4041 5

本内容为网友发布信息,仅代表原作者观点,不代表本平台立场。

《父与子的对话》
      看看現在香港的大學生,多麼的滿腔熱血、天真無邪!以下是一對父子的真實對話:   
           老豆:呀仔,我想問下你對罷課同佔領街道嘅睇法。   
            仔:梗係支持啦!
            老豆:你地點解唔佔維園呀,香港公園呀,海濱長廊呀呢D唔影響民生嘅地方?
               仔:因為香港好多人都係針唔拮到肉唔知痛,去乜園物園根本就唔會有人理,我地咁做就係要喚醒呢班唔見棺材唔流眼淚嘅人!      
          老豆:但係我同你呀媽咁辛苦供你讀大學你就罷課,佔據道路影響市民生活同生計又會唔會過份左呢?   
             仔:老豆,做人唔可以咁自私,我地做緊嘅野係為左全香港嘅人做,我個人嘅成敗得失唔緊要,今年畢唔到業咪讀多一年囉!仲有果D話被影響嘅市民都係香港人,今日犧牲少少都嘈生晒係佢地自私!我地有屋企都唔番要訓街呀!我地冇犧牲咩!老豆你唔好比人洗腦呀,唔支持我地果D人係收左錢架!   
             老豆:呀仔,你真係大個喇,本來有D野老豆唔知點開口同你講,但你頭先咁大義凜然,老豆覺得你係明白事理嘅,咁我就直言啦!下其學費你自己搞掂喇,仲有下個月開始你自己搵地方住。          仔:點解呀?就係因為你反對我地爭取普選所以你要經濟封鎖我?          老豆:仔,你誤會喇,我從來都冇反對你地爭取普選,至於你地用嘅方法我就唔評論喇。      
          仔:咁點解你要經濟封鎖我?     
           老豆:你聽我講完先啦。因為道路比人佔據左影響生意,我老細要裁員,你老豆我係被裁嘅其中一個。我同你呀媽計過條數,為左留筆錢比你細佬妹讀大學,依家住緊間樓租唔起喇,加上你咁大個,都係時候自力更生喇。      
          仔:好唔公平喎!細佬妹要讀書我就唔洗呀?細佬妹要住我就唔洗呀?      
          老豆:我有供你讀大學喎,你又話你個人嘅成敗得失唔緊要?          仔:三個都係你仔女,點解要犧牲我呀?   
             老豆:那星呀!你唔問呢句我都冇咁火!你有書唔讀,有屋企唔番,走去霸撚住條路影響左我公司,依家我份工被犧牲左我都未撚出聲,你個仆街仔嘈乜撚野呀?要犧牲又係你話嘅,要你犧牲你又呀支呀咗!咁你係咪自私呀?你咪又係針唔撚拮到肉唔撚知痛!      
          仔:老豆.........我.........      
          老豆:我,我,我,我乜撚野呀?犧牲人地你就唔計,犧牲自己你就唔制!你好快撚D同我死番去番學呀!仆街仔!  

BBS提醒: 请避免提前支付订金、押金等任何费用,请与对方当面沟通,确认资质并看清条款。谨防上当受骗。

免责声明: 本网站所提供的信息,只供参考之用。本网站不保证信息的准确性、有效性、及时性和完整性。本网站及其雇员一概毋须以任何方式就任何信息传递或传送的失误、不准确或错误,对用户或任何其他人士负任何直接或间接责任。在法律允许的范围内,本网站在此声明,不承担用户或任何人士就使用或未能使用本网站所提供的信息或任何链接所引致的任何直接、间接、附带、从属、特殊、惩罚性或惩戒性的损害赔偿。

收藏收藏 顶 踩

沙发
      adelaide90 发表于 12-10-2014 04:11:01
      挺搞笑的 不过不谈政治好吗

板凳
      tango 发表于 12-10-2014 07:57:02
      很好笑的故事。本来要楼主帮着翻译的,后来还是耐折性子看完了,基本都可以理解。

地毯
       楼主| wanzy004 发表于 12-10-2014 09:47:14 来自手机
      呵呵,大概意思就是: 老爸让占中的儿子自己出去独立,自己供自己生活和读书,儿子自相矛盾,别人的核心利益可以作为他们占中的筹码,但一旦牵涉到他们自己核心利益他们就不肯了。简单来说,占中就好比大家出去吃饭,他们出豉油别人出鸡他们觉得没问题,但反过来要他们出鸡别人出豉油他们就不肯了。

happykin6 发表于 13-4-2018 02:57:07
      只有廣東人才會看不懂